čtvrtek 5. července 2018

Ledeč a Stvořidla

Dnes jsme se vypravili na výlet na ledečský hrad.  Výlet jsme zahájili chutným obědem v restauraci U Řeky Po posilnění jsme se vypravili na hrad. Na řece bylo mnoho vodáků, kupodivu bylo dost vody. Ve velkém vedru jsme se vyšplhali k hradní bráně. V pokladně jsme zjistili, že komentovaná prohlídka začíná za deset minut, dobře jsme to načasovali ;-)! Hrad nemá přístupných mnoho prostor, není státní, není dotovaný, ale postupně ho majitelé dávají dohromady. Fasády jsou zdobeny renesančními sgrafity, krásně je vydlážděné velké nádvoří  a opravený přístupový most od trati. Postupně se obnovují interiéry - bourají se příčky z doby nedávno minulé, natahují nové omítky s vkusnými vzory, zelená z dob státních lesů mizí. Krásné jsou výhledy z oken, obzvlášť na řeku Sázavu. Z věže je vidět až na lipnický hrad, pravda, z věže Samson lipnického hradu je Ledeč též vidět, že by zákon optiky :-D?? Parádní je expozice historických hodin. Tam bych se mohla kochat hodiny :-)
Za odměnu vyšlapaných a sestoupených schodů jsme se usadili na zahradě v kavárně Kovárna a dali si výbornou lahodnou kávu.
Poté jsme se přesunuli na Stvořidla. V kempu bylo nacvakáno, stan na stanu, auto na autu, v občerstveních hlava na hlavě. Ale je tam tak báječná atmosféra, že to nikomu nevadilo. Prošli jsme se kousek proti proudu, tady bylo vody viditelně méně než v Ledči. Malé děti se brodily na protější břeh, z vody vyčnívaly snad všechny kameny, tady to musí mít vodáci hodně náročné. 
U stánku jsme se osvěžili točeným pivem a vyrazili zpátky domů.
Byl to opravdu pěkný výlet!!






Zde je odkaz na záběry  z natáčení pohádky Anděl Páně 2 právě na tomto nádvoří.


























Žádné komentáře:

Okomentovat