sobota 11. srpna 2018

Ovesná Lhota a Kynice

V sobotu odpoledne jsme se vydali autem mezi obce Ovesná Lhota a Kynice. 
V lese od Ovesné Lhoty směrem ke Kynicům je kouzelná zahrádka s chaloupkou, je to bývalá hájovna, krásné místo na samotě.Zahrada je udržovaná, plná krásných rostlin a ovocných stromů a keřů. Hortenzie latnatá v této zahradě je bombastická, má velikost šeříkového keře.
Nedaleko od hájenky, asi jeden kilometr je v lese křížový kámen z roku 1804, váže se k němu pověst, kdy správce velkostatku, dnes již zbouraného zámku ve Vrbici prodal v Ledči n.S. krávu a když se vracel z trhu, tak ho přepadli a zabili lapkové. 
Les, jako bohužel většinu v naší zemi, zasáhlo sucho. Letos to sice není první sezona s deficitem srážek, ale bohužel je jich nejméně za posledních 5 let. Stromy dostávají zabrat již několik sezon, v zimě není sníh, během roku je velmi málo srážek. Nedaleko od místa, kde jsme parkovali je prameniště, část lesa kolem něj a potoka, dnes tedy potůčíčku, který z něj vytéká je poměrně dost zelená a roste tam mnoho pěkných a už dost starých stromů. Ty zatím odolávají jak suchu tak kůrovcům, jsou zdravé tak si s nimi poradí. Zbytek lesa už v tak dobré kondici není. Tenhle buk je parádní.

Žádné komentáře:

Okomentovat