neděle 5. května 2013

Lipnické jaro v plném proudu, turistická sezóna začala



Přelom dubna a května 2013 proběhl na Lipnici ve znamení proměnlivého počasí a několika nových zajímavostí. Příroda i lidé dohánějí vše, co se dlouhou zimou opozdilo. S počasím je to v těchto dnech jako na houpačce, pokud vykoukne sluníčko, vyskočí teploty ke 20° C, pokud je však je zataženo a prší, motají se teploty okolo 10°C a někdy klesnou až k 5°C, k tomu se v okolí objevily i první bouřky. Rozkvetly trnky, třešně i jasany, buky obsypaly nové, svěže zelené listy. Také tráva se přihlásila o svůj díl pozornosti a poprvé jsme letos startovali sekačku.
V plné práci též proběhlo odhalení nové sochy Hlava XXII, která volně navazuje na triptych Radomíra Dvořáka Národní památník odposlechu. Tvůrce si tentokrát nevybral starý lom, ale louku u křižovatky v Dolním Městě, kam umístil nadživotní hlavu podle modelu Richarda Haška, která je rozčtvrcená a opatřena texty v několika jazycích. V sobotu 27. dubna proběhlo slavnostní odhalení sochy za účasti tisíce návštěvníků, více o projektu a akci na: http://ucho.hyperlinx.cz/projekt5.htm  http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/haskuv-pomnik-pod-lipnici-muze-prilakat-turisty-na-vysocinu/931905 . Akce jak vystřižená z filmu Hoří má panenko nebo Slunce seno, prostě pravá domácí atmosféra, spisovatel Hašek by z nás měl radost, kdyby viděl co jeho potomci a pokračovatelé všechno na jeho počest v místech kudy jezdíval, vymyslí.
Lipnice však ve staletém klání s Dolním Městem nechtěla zůstat pozadu a připravila na začátek turistické sezóny renovaci turistických okruhů po triptychu Národního památníku odposlechu s odbočkou k Hlavě XXII. Návštěvníci Lipnice tak mají nově k dispozici více než hodinový okruh, který je provede po sochách ve starých  lomech a pěkných zákoutích lipnické přírody.
Ani lipničtí hospodáři nezaháleli, brambory jsou v řádku a všechno je tak v pořádku. K práci patří také zábava a tak nám na 30. dubna večer lipničtí hasiči připravili již tradiční pálení čarodějnic na hradě, k tanci i poslechu hrála známá kapela Mokrý banditi, která dokázala rozproudit krev v žilách, mladým, pokročilým i starším. Jde o tradiční milé setkání obyvatel Lipnice i přespolních, kde se při ohni, dobrém jídle a pití probere možné i nemožné. Prvního května, velmi časně ráno, jsme se spokojeně rozcházeli a stihli své milé polovičky políbit pod rozkvetlými třešněmi.
Proměnlivé počasí bylo i následující víkend, který jsme věnovali práci na zahradě nebo v domě. Těšíme se na první letošní hosty.


Žádné komentáře:

Okomentovat