pátek 8. února 2019

První kváskové pečivo

Zprvu se mi zdálo, že kvásek, který jsem si přivezla z kurzu paní Halatové není moc aktivní, neměla jsem s kváskem žádnou zkušenost. Zkažený se mi nezdál, ale spíš líný! Nakonec se po pěti dnech celkem probral, ve čtvrtek večer jsem připravila rozkvas. V pátek ráno vypadal jak by měl! Měla jsem radost! Ale byl to jen první bod z řady dalších nutných k dobrému výsledku! Ráno jsem namočila psylium a odvážila mouky, rozdrtila nějaká semínka. Do mísy robotu jsem jsem dala mouku, sůl, cukr, namočené psylium a rozkvas, pustila hnětení, po chvíli jsem přidala olej.
Když se těsto zdálo dobře prohnětené, přes mísu jsem přetáhla mikroténovou folii a dala do trouby předehřáté na 30°C na dvě hodiny kynout.  Pak jsem těsto lehce popřeskládala a rozdělila na dvě části, vyválela trojúhelníky a srolovala do požadovaného tvaru. Po 2 hodinách kynutí na plechu jsem rozehřála troubu na  230°C, dolů dala rendlík s vodou a vložila plech s pečivem. Po 10 minutách jsem stáhla teplotu, vyndala rendlík a nechala ještě cca 30 minut péct na 200°C. 

                                 










Recept od paní Vladěny Halatové

rozkvas: 2 lžíce kvásku, 70g bzl Nutrifree mix per pane Integrale, 100g bzl směsi chlebové světlé Doves Farm (já dala Schar B)

druhý den: 
330g bzl směsi Nutrifree mix per pane (já dala část této, část Schar B, trochu čirokové a kukuřičné)
3 lžíce rozdrcených semínek slunečnice+ovesné vločky+ chia
430g vody na psylium
2 lžíce psylia
2 lžíce olej
po lžičce soli a cukru


středa 6. února 2019

A ještě ty plněné kalamáry

Jako náplň jsem na oliváči orestovala šalotku s česnekem, přihodila pár pokrájených krevet a rozkrájené zbylé ořezy ze včerejšího krájení kroužků a jeden celý kalamár též rozkrájený na kousky, později jsem přidala dvě oloupaná pokrájená rajčata a zahustila kouskem bzl bílé chlebové střídky.
Kalamáry se plní tak max z poloviny, při tepelné úpravě se zmenší, takže by praskly a náplň by vytekla. Z krájených loupaných rajčat, šalotky, česneku, soli, pepře, trochy cukru a trochy různého zeleného koření jsem udělala rajčatovou omáčku.  Opečené plněné kalamáry jsem dala podusit na pár minut do připravené rajské omáčky. A dobrota byla na světě! Tedy na talířích!



úterý 5. února 2019

Kalamárny

Další dobrota, kterou jsme si tento týden doma uvařili jsou smažené kalamáry neboli olihně. Koupila jsem je v Makro. Vzala jsem ty největší, bylo jich deset kusů do kila. Čtyři kusy jsem nakrájela na kroužky a obalila v osolené mouce a v pivním těstíčku, které běžně používám na fish & chips, resp. na obalení tresky před smažením.
Druhou část jsem nechala jen obalené v mouce, do které jsem přidala trochu sušeného česnekového koření.
Zbylé asi naplním, možná orestnu trochu šalotky s česnekem a pokrájenými krevetami, přihodím pár ančoviček pro chuť, vedle si připravím na zbylé šalotce pár pokrájených oloupaných rajčat, trochu bazalky, česnek a osmahnuté plněné kalamáry do této omáčky přidám, možná chvíli podusím, ať se chutě promíchají!

Losos se špenátem -

- je jedna z nejlepších kombinací! Po delší době jsme si udělali lasagna. Tedy ty s boloňským ragú děláme celkem často, ty s lososem a špenátem už méně. Neměla jsem velké bzl lasagna pláty, ale jen ty mini-lasagna od firmy Seitz, mmch. Seitz dělá, podle mě, jedny z nejlepších těstovin. Vyskládala jsem je hezky vedle sebe, takže to jsou spíš zapečené velké fleky. 

neděle 3. února 2019

BZL kurz kváskového pečení

V sobotu jsem se s Aničkou vypravila do Polné, do kuchyňky místní ZŠ, na kurz bezlepkového kváskového pečení paní Vladěny Halatové. Vyzkoušeli jsme si pečení kváskové semínkové veky, obyčejného chleba, chleba s přidanou dýňovou moukou a frgály, obrovské koláče s klasickými náplněmi a žmolenkou. Navíc, když se blíží Velikonoce, beránka z těsta ze samokypřící mouky a smetanou.
Všechno se parádně povedlo, ještě lépe chutnalo! 
Domů jsme si přivezli kvásek, který dvakrát denně přikrmujeme, doufejme, že se mu u nás bude dařit! Až nám patřičně naroste, vyzkoušíme některý ten chlebík nebo veku. 
V sobotu bylo skvělé počasí na cestu, nefoukalo, nepršelo, cesta tam i zpět byla v pohodě.
V neděli už bylo u nás  na Vysočině  nad nulou,většina sněhu je pryč, navíc na neděli v noci pršelo, spadlo 18mm srážek, to je paráda!
Přijeli jsme ku Praze a hle, kalamita, inverze ve městě a kolem něj nepustila teplý vzduch níž a tak tady pěkně nasněžilo. Než rodinka odklidila sníh, udělala jsem pro ně trochu horké čokolády.