sobota 21. listopadu 2020

Syrové ryby a slávky

 Od brambor jsme přešli k rybám. Nejdříve jsme si ve čtvrtek k večeři udělali slávky na bílém víně a pak v pátek sushi s losoem, tuňákem, okrkou a avokádem. Obojí jsou mňamky!



Slávky na víně

Dobře očistíme a vymáčíme slávky. Do velkého hrnce dáme na máslo a oliváč orestovat, jemňoučce nakrájenou, šalotku. Přihodíme jeden dva nadrobno nakrájené stroužky česneku a pár nadrobno nakrájených rajčátek. Vhodíme slávky, zalijeme bílým vínem, přiklopíme a necháme asi 15 min dusit, mezitím si nasekáme větší množství hladkolisté petrželky. Na konec vmícháme petrželku a můžeme servírovat. S do křupava upečenou bagetu to nemá chybu!


Sushi

To je klasika, uvaříme sushi rýži, když je lehce prochladlá vmícháme do ní v troše vody rozmíchaný rýžový ocet s cukrem a rýží. Necháme úplně vychladnout. Na sushi podložku položíme nori řasu, lehce jí zvlhčíme stejným roztokem, který jsme vlili do rýže. Rozprostřeme tenkou vrstvu rýže, necháme si proužeček řasy bez rýže. Na spodní kraj rýže dáme proužek ryby, okurku, avokádo. Přidala jsem proužek sushi mayoo a relativně pevně zamotala. (přece jen, nejsem trénovaná, tak to není žádná hitparáda) Roličky jsem nakrájela na jednotlivá sousta, přidala sojovou sushi omáčku a wasabi a mohli jsme začít hodovat :-)


A abychom neměli jen ryby, k sobotnímu obědu jsme si udělali roastbeef :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat