neděle 26. ledna 2020

Lasagna

O víkendu jsem k obědu udělala lasagna s "boloňskou" omáčku, píšu uvozovky, protože by Italové asi plakali, kdyby ochutnali to, co čemu my doma říkáme boloňská omáčka :-)
Každopádně jí milujeme jak v lasagních, jen tak na špagety, nebo na chléb, zasypanou sýrem a zapečenou v troubě.
Omáčku dělám z mletého masa, ovšem ne z hovězího, ale z vepřové kýty, za ta léta, co tuto omáčku doma žádají :-), jsme se ustálili na kýtě, je sice suchá, na jinou úpravu jí snad ani nepoužívám, ale v této omáčce suchá kýta není znát, začnu tím, že na troše oliváče orestuji cibuli, nastrouhanou mrkev, celer, případně petržel, pak dám zeleninu bokem, přidám trochu oleje, orestuji maso, vrátím zeleninu, přidám koření, většinou tymián, bazalku, oregano, bílý pepř a samozřejmě sůl. Podliju vodou a peču v troubě, klidně hodinu, hodinu a půl na cca 175°C.
Pak přidám rajský protlak a větší množství nalisovaného česneku, nechám projít varem. Někdy je protlak kyselejší, tak buď přidám trochu cukru nebo trochu kečupu, ten je sladký až až.
Z másla, mouky a plnotučného mléka udělám bešamel, nastrouhám do něj něco muškátového oříšku a sýr Gran Moravia, přidám bílý pepř.
Do zapékací misky rozprostřu po dně trochu omáčky, položím plátky lasagní, rozetřu omáčku, "pocintám" bešamelem, ještě ho posypu trochu sýrem, dám další plátek lasagne a opakuji, až poslední vrstva je bešamel zasypaný sýrem. Trochu klepnu pekáčkem, aby zmizely vzduchové mezírky, dám do trouby, opět na 175°C a peču podle výšky cca 30-45 minut. Používám plátky lasagní z Marks & Spencer, nemusí se předvářet. Po půl hodině v troubě píchnu do pokrmu nožem, zda jsou plátky měkké. 
Pro nás je tato dobrota silně návyková :-)!!


Žádné komentáře:

Okomentovat