úterý 23. února 2016

BZL víkend - tentokrát na téma moučné vařené přílohy

Během uplynulého víkendu se u nás sešlo několik maminek,které musí pro sebe či jiného člena rodiny vařit bezlepkově, ať už kvůli celiakii nebo kvůli alergii na lepek. Tento víkend jsme se zabývaly přípravou moučných příloh. Hlavně to byly houskové a bramborové knedlíky, noky, halušky, špecle a těstoviny.
Výměna zkušeností a praktická ukázka na místě je velmi přínosná. Občas máme strach se do něčeho pustit hlavně z důvodu, že máme pocit, že je to složité, máme špatnou zkušenost nebo se nám zdá dobrý výsledek málo pravděpodobný. Také je fajn předvést přípravu z odzkoušené mouky či směsi, dodat si, už i při těch cenách surovin, odvahy. Shodly jsme na tom, že bez lepku připravujeme odděleně jen přílohy, připravit pro všechny hlavní chody bez lepku není až takový problém.
Celý víkend se probíralo, jak jsme na celiakii či alergii přišli, co tomu předcházelo, jak těžké byly začátky, jaké bylo  překvapení či rozpačitost z jiných chutí, z prvotních nákupů surovin, proč musí být mouky z kukuřice, brambor a rýže mnohokrát dražší. Nevaříme bezlepkově z plezíru, je to zdravotně a životně potřebné omezení. Pro takto trpící jedince je lékem strava, to je zřejmě důvod, proč zdravotní pojišťovny příliš nepomáhají s léčbou(příspěvky), proč výrobci mohou hřešit na cenách, nemocným nezbývá, než za své potraviny připlácet. 
Obdivujeme všechny školky či školy, které jsou ochotny vyjít vstříc a upravit pro pár dětí jídelníček, obzvlášť pro pracující rodiče je obrovským úkolem, hlavně časovým,  připravit na druhý den dobré jídlo, které se dá jednoduše ohřát, aniž by ztratilo na své kvalitě. 

Další BZL víkend a to na téma pečení plánujeme na některý z podzimních termínů.