neděle 21. června 2015

Dýňové hody


S kámoškama se jednou měsíčně střídáme v přípravě večeří pro ostatní. Snažíme se udělat vždy něco méně obvyklého. Já tentokrát vsadila na dýně. Koupila jsem špagetové, Hokaido a muškátovou.



Přípravu jsem si udělala už den předem. Špagetové dýně odrhla kartáčem, za použití obr síly je rozpůlila, potřela olivovým olejem, lehoučce osolila, zabalila do alobalu a dala na cca 1,5h.péct na cca 160-170°C. Že je hotová se pozná, když se do ní píchne vidličkou a je měkká a už jsou vidět první "špagetky". 
 Jako další jsem se pustila do přípravy dýňové polévky, je naše velmi oblíbená. Tentokrát jsem ji připravila tak, že jsem na olivovém oleji orestovala cibuli, strouhanou mrkev,celer,dva celé stroužky česneku, petržel jsem tu bohužel neměla (kdo tuto kombinaci vymyslel byl génius, je to základ většiny polévek!). Poté jsem nakrájela z dýní Hokaido a muškátové kostky a lehce orestovala se zeleninou. Osolila, přidala jsem něco bílého pepře, zalila vodou a vařila cca 15-20min. Po lehkém zchladnutí rozmixovala.
 Někdo přidává smetanu rovnou do polévky, já mám raději na talíři lžíci kysané smetany posypané směsí pažitky a petrželky. I pro oko je to lahodící ;-)
Ale teď zpět k předpečeným špagetovým dýním. Chci je udělat zapečené s omáčkou, kterou si běžné dáváme na těstoviny. Nakonec jsem se rozhodla, že udělám omáčky dvě. Umlela jsem kuřecí prsa, jedna kamarádka nejí vepřové, jinak to dělám nejraději z něj, nasekala najemno cibuli. Do mého oblíbeného starého pekáče jsem dala trochu rýžového oleje, orestovala na něm cibuli a po chvíli přidala mleté maso. Když se mi zdálo, že je dost orestované, i na dně bylo lehočce přichycené, což je základ dobré chutě šťávy, osolila jsem ho, jemně opepřila bílým pepřem a mezi dlaněmi nadrhla tymián, bazalku a oregano, které jsem v létě usušila. Lehce podlila a dala dusit.

Podušené mleté maso rozdělím na dvě části, jedna bude se smetanou a strouhaným sýrem a druhá s rajčaty, ty oloupu, podusím a propasíruju, přidám česnek, případně sůl či cukr. Takto připravené omáčky rozdělím do dýní, ze kterých vydlabu semínka a vlákna, vidličkou lehce naruším "špagety", aby se omáčka co nejvíce vpila.
Posypu strouhaným sýrem a dám zapéct. 

Jako další chod upeču hranolky z dýní Hokaido a muškátové, z brambor a červené řepy. Potřu je olivovým olejem. Brambory posypu drceným kmínem a solí, dýně a řepu posolím a lehce pocukruju.
Přílohou k nim bude dip z tučného tvarohu, pažitky a trošky česneku.
Jako další využití této pečené zeleniny bude salát, na polníček naskládám  trochu pečených dýní a řepy, lehce zastříknu balzamikem a navrch dám lžičku zakysané smetany, posypu hladkolistou petrželkou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat