pátek 1. května 2015

Pečené maso se zeleninou

Tuhle báječnou mňamku děláme po celý rok. Původní recept je z asi dvacet let starého časopisu. Recept se jmenoval něco jako králík po selsku nebo tak nějak ;-)
Upravila jsem si ho k obrazu svému, respektive k právě mně dostupným surovinám. Je to strašně snadné a přitom tak výborné.
Obvykle je základem maso, tentokrát vepřové, králík je výborný, má svou typickou chuť, leč Michal ho nerad, dělám to s ním zřídkakdy, o krůtu také dvakrát nestojí, ale i s kuřetem to je také výborné.
Maso nakrájím na jednotlivé porce, naskládám do pekáče, sůl, bílý pepř a koření např. bazalka, tymián, dobromysl nebo směs provensálského, prostě něco, co evokuje jih a slunce.
Zeleninu, hlavně cibuli, česnek, rajčata,pak dál, co dům či chuť dají a žádají lilek, cuketa, paprika, houby... Občas mám v záloze konzervu loupaných rajčat. Nasekám cibuli a česnek nadrobno, pak se hodí i jarní cibulka na větší špalíčky, rajčata nakrájím na kostky, pak je neloupu, cuktetu lilek na plátky,či menší, dle velikosti a oka.
Na maso navrstvím promíchanou zeleninu s kořením a zastříknu oliváčem, podliju troškou bílého vína a dám na 1,5-2 hod. do trouby.
Zelenina se nádherně rozpeče, je možné upéct jen zeleninu bez masa, také je to výborné.

Při servírování dám na zeleninu trochu zakysané smetany. Zeleniny dělám obvykle o hodně víc než je v tu chvíli třeba. Výborná je jako náplň do slaných palačinek, jako příloha ke grilovanému masu atp.
Jako příloha je obvykle nějaké pečivo, ale i s rýží či brambory na jakýkoli způsob to je dobré. Když zbude dávám do mrazáku po rozmrazení a ohřátí nic na své dobrotě neztrácí.
Kdo nevyzkouší neví, o co přichází ;-)!


Žádné komentáře:

Okomentovat