neděle 11. ledna 2015

Poznávání blízkých dálek

Už dlouho jsme se vypravovali na prohlídku zámečku v Kvaseticích. Něco historie je také tady. Jsme rádi, že jsme to stihli dříve, než zmizí z povrchu zemského.
Kvasetice mají pár čísel popisných, vypadá to, jako by byl původní zámeček či velkostatek postaven v polích. Musela to být ve své době paráda, ještě dnes jsou obdivuhodné zbytky novogotické fasády a věže či arkýře rozbíjející pravidelnou fasádu. Obrovský dvůr rámovaný budovami z části obytnými a z části hospodářskými, u vjezdu do dvora jsou dva zrcadlově identické domky, možná  pro personál, možná kanceláře. Římsy nejsou tvořené štuky, ale z pálených cihlových tvarovek, přes které je natažena fasáda. Myslím, že označení Malá Hluboká sedí. 

Neméně pěkná je dodnes i hrobka původních majitelů, která je v nedalekém lesíku, asi původně součástí parku. Letecký snímek parku přilehlého ke stavbě je ve tvaru srdce, bývá ozdobou publikací a propagačních letáků Vysočiny. Hrobka vypadá relativně zachovale, má funkční dveře s mřížovou výplní a dodnes funkčními okenicemi.
Staveb s podobným osudem je více, třeba zámek Český Rudolec. Jsou i jiné, podobné stavby, které měly větší štěstí, např. zámek Filipov.
I když je od nás zámeček docela blízko, přesto se vzdaluje s ubývající zdatností stavby v nenávratnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat