pondělí 7. dubna 2014

Otvírali jsme hrady

Po loňském prvním zasněženém ročníku připravili správci hradů Lipnice a Orlíka turistický pochod spojující obě zříceniny.

Letos se nás vydala na cestu z Lipnice na Orlík devítičlenná skupina lipnických domorodců i chalupářů. Když jsme se ráno v devět hodin scházeli na nádvoří lipnického hradu, začalo drobně pršet a místní znalci tvrdili, že mraky okolo Melechova nevypadají dobře, přesto jsme se rozhodli vyrazit na cestu. Předtím jsme se ohřáli teplým čajem z kanceláře kastelána.
Potom nám doprovodné vozidlo bleskově přivezlo deštníky a odvážně jsme vyrazili s vírou, že se počasí umoudří. Ještě při stoupání k samotě pana Kohouta drobně mžilo, ale poté, co jsme se vnořili do majestátních Orlovských lesů, déšť ustal a občas mezi mraky bylo cítit i teplo slunečních paprsků. Cestu jsme zvolili po modré značce, přes sedlo nad Novým Dvorem  ke sv. Hubertu, 
dále přes Čejovský kopec do sedla, kde protíná orlovské lesy silnička z Čejova do Leštiny a odtud západním úbočím orlovského hřebene na Orlík. Cesta dlouhá jedenáct kilometrů nám trvala od půl desáté do půl jedné s několika zastávkami, výškově jsme nastoupali přes 500m. Na Orlíku jsme se dozvěděli, že nová rozhledna bude dokončena až na podzim (budeme vás o tom zde včas informovat), můžeme se tedy alespoň těšit na hradní slavnosti na počátku léta. Zde již čekali řidiči doprovodných vozidel, aby nás odvezli do Kejžlické hospůdky na oběd a část skupiny poté zakončila otvírání hradů u kávy v našem penzionu.

Děkuji Jitce a Petrovi za zajištění odvozu a celé skupině výletníků za skvělou atmosféru jarního pochodu.

Michal


Žádné komentáře:

Okomentovat